200 millió eurós megállapodást kötött az Eximbank

Az újabb 200 millió euró összegű hitelkeretről szerdán kötött megállapodást az Eximbank az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitelszerződés alapján az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbank számára, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részére.
Az Eurostat (az EU statisztikai hivatala) adatai szerint a magyar export már az ország GDP-jének majdnem 97 százalékát teszi ki, a kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar kivitelben lényegesen emelkedjék a kkv-k szerepe. A magyar export az idei első 6 hónapban 57,4 milliárd dollárt tett ki, ami 9 százalékos emelkedés a tavalyi első fél évhez képest.

A magyar kivitelből a kkv-k mintegy 15 százalékkal részesednek, a kormány szeretné elérni, hogy ez az arány emelkedjék, ebben kulcsszerepe van az olyan intézményeknek, mint az Eximbank, amelyek a kkv-kat segítik abban, hogy a magyar cégek versenyelőnybe kerüljenek a külpiacokon.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kifejtette: a forrásbevonási stratégiával összhangban az EIB először 2013 decemberében százmillió euró összegű refinanszírozó hitelkeretet bocsátott az Eximbank rendelkezésére, az Európai Unió tagországaiban megvalósuló export ügyletek finanszírozása céljából. A tavaly megkötött hitelszerződés összegét teljes mértékben lehívták, így 170 magyar vállalkozás kedvező finanszírozását tudta elősegíteni az Eximbank a hazai hitelintézeteken keresztül.

Hozzátette: az előző hitelkeret különböző ágazatokban tevékenykedő vállalatok finanszírozását biztosította, a legjelentősebb mértékben a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelmi szektorokban működő vállalatok tevékenységét segítette. Az EIB-vel való sikeres együttműködés teremtette meg az alapjait az újabb, 200 millió euró összegű hitelkeret előkészítésének. A forrásnak most is legalább 70 százalékban kell a kkv-kat finanszíroznia – fűzte hozzá.

Nátrán Roland hangsúlyozta: Az EIB-vel való együttműködés egyben a magyar kkv-k sikerét jelenti, mivel egyrészt jelentős, 9 milliárd forintos kamatmegtakarítást jelent a költségvetés számára, másrészt pedig olcsó finanszírozási forrás elérhetővé tételével tovább ösztönzi a hazai vállalkozások beszállítói és közvetlen exporttevékenységét.

Tilman Seibert, az EIB közép-európai hitelezési igazgatója kifejtette: a hitel az Eximbankot a stratégiai céljainak elérésében segíti, támogatja a regionális fejlesztést és a kkv-k termelékenységét. Az innováció, az új munkahelyek teremtése és az EIB forrása pedig a kkv-kat fogja segíteni a további kedvezményes, hosszú távú hitelekhez való hozzáférésben – tette hozzá.