Hangos a külföldi sajtó a magyar sikerektől

Az elmúlt években a magyar startup piac hihetetlen sebességgel növekedett, sorra nőnek ki az olyan vállalatok, amelyek a LogMeIn, a Prezi és a Ustream sikereire éhesek. A felfutást a Jeremie-program segítette, de ma már kimondott cél kormányzati szinten is, hogy 2020-ra az ország a régió startup központjává váljon. Minden adott ehhez a The Star cikke alapján, hiszen van tőke, képzett munkaerő és versenyképes bérszínvonal is.

A magyar kormány és a piac is elkötelezett abban, hogy a régió startup központjává válhasson az ország 2020-ra, a témával kapcsolatosan a malajziai oldalon is megjelent egy cikk, amely több befutott startupperrel is beszélt. Magyarország nagy előnye, hogy a szükséges finanszírozási források rendelkezésre állnak, jól képzett a műszaki munkaerő és relatíve alacsonyak a bérek, amely ideális terepet jelent az IT startupoknak. A jelenleg 150 millió dollárra értékelt Ustream alapítója, Fehér Gyula is azt mondta, hogy a magyar tehetségek miatt választották fejlesztői bázisul Magyarországot és nem a Szilícium-völgyet.

A Ustream mellett a Prezi és a LogMeIn az a hármas, amely a nemzetközileg befutott startupok élvonalába tartozik a cikk alapján, a legnagyobb mérete az utóbbinak van, amelyet a piac 1,2 milliárd dollárosra értékel. Az utóbbi években azonban gombamód szaporodtak Magyarországon a startupok, több olyan cég is van, amely igazán naggyá nőhet. Való igaz, hogy az ország még nem hozható egy lapon olyan startup központokkal, mint London, Berlin vagy éppen Stockholm, de a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a lehetőség adott régiós központtá válni.

A Synetiq vezetője, David Ottlik szerint nagyon sok pénz van a magyar piacon, amely befektetésre vár, miközben kevés igazán jó célvállalat van, nem úgy mint San Francisóban, ahol éppen fordított a helyzet. Az igazán nagy előnye az országnak, hogy magasan képzett munkaerőből van megfelelő kínálat és a bérek sem elrugaszkodottak. A Design Terminál egyik szakértője szerint évente 8000-10 000 mérnök kerül ki a munkaerőpiacra és ők havi 250 ezer forintért dolgoznak, amely negyede a berlininek.

A nagy sikertörténetet befutott cégek csak nemzetközi szinten tudnak naggyá nőni, a korábban említett hármas sem azzal kereste meg a kenyerét, hogy a nagyon kicsi belső piacra fókuszált. Nem is lehet mást tenni, mint hogy a cég központját külföldre vinni, vagy legalább az operatív döntéseket, Magyarországon legtöbb esetben a fejlesztői bázis marad meg. Minden adott ahhoz, hogy éveken belül a régióban élre törjön az ország, ahogy a Prezi alapítója, Árvai Péter nyilatkozott, itt is legalább annyi ambíció és creativitás van, mint a nagy nevű startup központokban.