Kontrolling tanácsadás

Korszerű tervezési és beszámolási, valamint teljesítménymenedzselési rendszer nélkül ma már egyetlen vállalat sem tud tartósan sikeres maradni a piaci versenyben.

Egy jól működő vállalatban tudnunk kell, mit miért csinálunk, hova, mire, miért és mikor tervezzük elkölteni a pénzünket. S ha már megtervezzük a működésünket, tudnunk kell, hogy a végrehajtás során az történt-e, amit elterveztünk, és ha nem, miért nem.

És mivel (már csak a külső körülmények miatt is) szinte soha nem úgy történnek a dolgok, ahogyan megterveztük, azt is kell tudnunk, hogyan ’nyúlhatunk bele’ egy vállalat működésébe, ki, hogyan és mi módon tehető felelőssé és érdekeltté a minél jobb teljesítmények eléréséért.

Mindezeket együttesen szolgálja a kontrolling tanácsadás, egy modern kontrolling rendszer.

Kontrolling tanácsadás -i szolgáltatásaink között kiemelt fontosságú szolgáltatásunk:

  • üzleti és beruházási/fejlesztési tervek kidolgozása

kontrolling tanácsadás szolgáltatásunk keretében vállaljuk komplett, az Ügyfél vállalatának egészére vonatkozó középtávú (3-5 éves) üzleti tervek készítését, az Ügyféllel való együttműködésben. Természetesen az üzleti terv tervezési időhorizontja alkalmazkodik ahhoz az időhorizonthoz, amelyet az Ügyfél, avagy az Ügyfél számára finanszírozási forrásokat kínáló külső finanszírozó igényel.

Hasonlóképpen, vállaljuk az Ügyfél által tervezett egyedi beruházások, fejlesztések, projektek gazdasági terveinek kidolgozását, olyan időhorizontra, amely átfogja/lefedi a beruházás teljes élettartamát, avagy a projekt-finanszírozás által megkövetelt (a megtérülést biztosító) időtartamot.

Kontrolling tanácsadás – Mit vállalunk?

A kontrolling tanácsadás keretében – általános kontrolling szolgáltatásként – vállaljuk, hogy közreműködünk az alábbi feladatok elvégzésében:

  • a meglévő tervezési és beszámolási rendszerek, módszertanok, folyamatok, eljárások, alkalmazott eszközök áttekintése, értékelése (egyfajta ’kontrolling-audit’)
  • a meglévő kontrolling eszközök bázisán a kontrolling rendszer továbbfejlesztése, a meglévő rendszerek átalakítása
  • kontrolling rendszer hiánya esetén egy új kontrolling rendszer kialakítása, bevezetése, az esetleg meglévő elemeknek a beillesztése, továbbfejlesztése, működőképessé tétele, korszerűsítése
  • a XXI. századi követelményeknek megfelelő korszerű teljesítménymenedzselési rendszer kialakítása és/vagy a meglévő továbbfejlesztése
  • az egyedi beruházások vagy fejlesztések tervezését és nyomon követését szolgáló ún. projekt-kontrolling kialakítása, fejlesztése, meglévő projekt-kontrolling esetén annak értékelése, továbbfejlesztése
  • több vállalatból/leányvállalatok köréből álló vállalatcsoport esetén az ún. csoport- kontrolling kialakítása, fejlesztése, továbbfejlesztése

A kontrolling tanácsadás keretében korszerű, de a való világ működése során már sikeres, bizonyítottan jól működő eljárásokat és módszereket tudunk ajánlani, és az Ügyfél igényeinek megfelelően ’testre szabni’.

Különösen tudjuk ajánlani a legkorszerűbb gördülő tervezést, az értékalapú menedzsment (Value Based Management) kialakítását és bevezetését, valamint a teljesítménymenedzselési rendszerek terén a legjobban bevált, kiegyensúlyozott teljesíténymutató-rendszer (az ún. Balanced Scorecard), és a hozzáadott érték alapú (ún. EVA-alapú) teljesítménymenedzselési rendszerek kialakítását, bevezetését, fejlesztését.

Mindehhez egy, a kkv-szektor igényeihez és lehetőségeihez szabott, jól áttekinthető, gyorsan megérthető és gyorsan alkalmazható módszertannal, terv- és beszámoló sablonokkal, és jól alkalmazható eljárásrenddel tudunk hozzájárulni.